Jaké víno k jakému jídlu?

 

Vhodné pokrmy jsou seznam jídel a vín, které k sobě pasují a vzájemně se doplňují, takže už nemusíte přemýšlet, které víno je vhodné ke kterému jídlu.

 

Grilované vepřové maso

Frankovka Rosé 

CHARDONNAY BARRIQUE      
Těstovinové saláty

Frankovka Rosé  

Modrý Portugal       
Měkké sýry

Frankovka Rosé  

Muller Thurgau  Rulandské šedé     
Zvěřinové paštiky

Sauvignon 

Cabernet Sauvignon Rulandské modré     
Tvrdé sýry

Sauvignon 

GRAND CUVÉE 

Cabernet Sauvignon  Rulandské modré   
Drůbeží a vepřové steaky

Sauvignon 

Chardonnay Rulandské šedé     
Pečené ryby

Ryzlink rýnský 

Tramín červený 

Modrý Portugal  Muller Thurgau   Sauvignon 
Zeleninové saláty

Ryzlink rýnský 

Muller Thurgau       
Sýry s bílou plísní

Ryzlink rýnský 

Modrý Portugal  Sauvignon     
Krémové dezerty

Tramín červený 

       
Sýry s modrou plísní

Tramín červený 

Rulandské Sauvignon     
Kančí medailonky

GRAND CUVÉE červe

       
Vepřové steaky

GRAND CUVÉE červené 

Rulandské bílé      
Kuřecí steaky Veltlínské zelené Chardonnay       
Jehněčí kotlety Frankovka         
Zralé sýry Frankovka         
Hovězí maso Cabernet Sauvignon         
Zvěřina Rulandské modré        
Polotvrdé sýry Chardonnay  CHARDONNAY BARRIQUE Sauvignon 2011    

 

  • bílá vína podávejte se světlým masem (ryby, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé světlé sýry)
  • červená vína s tmavými pokrmy
  • víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, čokoládovým polevám, zavařeninám, vajíčkům, červené víno k pokrmům nasáklým mořskou vodou

    Starter

    Pokud před hlavním jídlem máme připravený malý slaný zákusek, podáváme jej se sklenkou bílého, suchého šumivého vína, označeného na etiketě brut, které navoní a připraví smysly.

    Předkrm

  • ke sladkému zákusku sladké víno, např. výběrové víno Tramín či Ryzlink rýnský.
  • k předkrmu bez výraznější chuti nabídneme bílé víno s výraznějšími kyselinami, nejlépe víno přívlastkové- Ryzlink rýnský či vlašský.
  • je-li předkrm výraznější chuti, vybereme víno s jemnějšími aromatickými látkami či víno s kořenitými látkami, např. Müller-Thurgau nebo suché Sylvánské. Vhodné jsou také klarety.
  • rybu jako předkrm (kaviár) vhodně doplníme například odrůdou Chardonnay
  • ke korýšům (humrový, krevetový či krabí koktejl), bílá vína se sladěnou kyselinou- Rulandské bílé nebo šedé a Veltlínské zelené
  • k zeleninovým salátům je vhodné bílé, lehké víno s jemným aroma- Aurelius či Sauvignon
  • ke drůbežímu nářezu víno výraznější, bílé- Neuburské, Sylvánské zelené
  • k předkrmům z hovězího masa, jako je např. carpacio, nářez či rostbeef, pikantní klobásky,… podáváme mladší červená vína s vyšším obsahem kyselin- André či Frankovka
  • vepřové maso (šunka,..) doplňujeme mladším červeným vínem s nižším obsahem kyselin

    Polévka

  • zeleninové dobře doplňuje suchý Müller-Thurgau nebo růžové víno.
  • drůbeží, lehčí bílá vína- Müller-Thurgau
  • rybí- Rulandské bílé, Zweigeltrebe
  • zvěřinové- červená vína plnější, těžší - Svatovavřinecké
  • hovězí- starší ročník zralého Neuburského čí jiné zralé víno.
  • husté bílé polévky- podávejte kořenité Sylvánské či suché Rulandské bílé
  • masité polévky (boršč,…) - lahvově zralé růžové víno, nebo plnější červené.

    Hlavní jídla

    Lehká hlavní jídla

  • pravidlo lehké k lehkému
  • u ryby, záleží na úpravě
  • čím je jemnější a méně mastná, tím vybereme lehčí víno
  • obalované, smažené na tuku víno plnější nebo lahvově zralé- Rulandské bíle, Chardonnay, vyzrálé víno Ryzlink rýnský- vždy suchá
  • k mořským a dravým se hodí vína bílá zralá- Chardonnay, Rulandské bílé či šedé, Ryzlink rýnský
  • ke sladkovodním vína bílá kořenitá- Aurelius, Neuburské, Ryzlink vlašský či Sylvánské zelené
  • bílé, drůbeží maso
  • kuřecí či krůtí doplní vhodně bílá plnější, mírně aromatická vína- Müller-Thurgau či Pálava
  • jen u krocana, jehož maso může být jak bílé, tak tmavé můžeme podávat víno červené- jakostní Rulandské modré, pokud jde o těžší úpravu tmavého masa

    Vydatná hlavní jídla

  • telecí masa
  • čím je pokrm méně tučný, tím k němu podáváme vína vychlazenější a naopak k jídlům tučným vína, která mají teplotu sahající k vyšší hranici, pro bílá vína- 11-12°C
  • ke steaku se hodí vína bílá či rosé- Veltlínské zelené, Sylvánské zelené či Zweigeltrebe
  • masa s jemnou omáčkou můžeme doplnit Veltlínským červeným ranným s malým obsahem kyselin
  • vepřová masa
  • podáváme mladší, plnější červená vína- Modrý Portugal
  • hovězí masa
  • ke steaku se hodí vyzrálejší, plná červená vína- Cabernet Sauvignon
  • jehněčí masa
  • zralé červené s charakterem lesního ovoce- Rulandské modré, Svatovavřinecké
  • tmavá masa nebo masa s kořenitou úpravou
  • pernatá zvěřina (bažant, koroptev, kachna), mladší, extraktivnější vína- Modrý Portugal či Rulandské modré
  • zvěřina (jelen, divočák, daněk,..), plná, zralá červená vína- Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Svatovavřinecké
  • čím je maso tmavší, tím vybíráme vína zralejší, plnější, výrazné ročníky- Starší ročníky Frankovky
  • pokud je maso příliš tučné, je vhodné víno mladší červené s vysokým obsahem tříslovin

    Dezerty

  • k ovocným salátům je vhodné aromatické suché i polosuché víno- Irsai Oliver, Muškát moravský či Muškát Ottonel, Sauvignon či Tramín
  • k sorbetům či zmrzlinám se hodí bílá vína, rosé sekt, demi sekt či brut
  • ke krémovým (karamel, créme bruleé) vína ledová či slámová

    Víno a sýry

    V těch nejvýznamnějších vinařských zemích jako je Francie či Itálie je víno bez sýru nemyslitelné.Podle francouzů je díky malému kousíčku sýra zapitého douškem vína přeměněn v hostinu i ten nejvšednější oběd.

    Měkké sýry - krémové, máslové či smetanové - se hodí k bílým vínům, jemným, nasládlým
    Pařené sýry - mají jemnou chuť, jsou přechodem mezi měkkými a tvrdými sýry, proto k nim podáváme výraznější bílé víno či lehčí červené Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské,...
    Tvrdé sýry - candar, parmazán, primátor, moravský bochník, čedar- nabízíme k mladým, ovocným červeným vínům jako je Frankovka, Modrý Portugal, nebo ke svěžím bílým-Veltlínské zelené, Sylvánské
    Plísňové sýry- typu niva- zapíjíme bílým ušlechtilým sladkým vínem nebo červeným vínem extraktivním např. ledová, slámová vína, Rulandské modré
    Plísňové sýry - typu hermelín- bílým, jemně kořenitým mladým červeným- André, Cabernet Sauvignon, Frankovka
    Tavené sýry - nejoblíbenější, ke kterým vybíráme zvláště bílá vína - lehká suchá, rosé- Ryzlink vlašský, Sylvánské zel

DomůDomů